//tyrrooh
Concert + Classmates' Special entry : IBI Intake December 2016

Wednesday, 29 March 2017 @ 10:03 | 0 Comment [s]


Hi, I'm back! wanting to continue my stories about STPM #2 and this Special Entry but, well if I have time spend and im not too sleepy then maybe I'll post them tonight. Depends la. So yah, we start with this special entry first since I've so many things to share with you. Wait, before that, why not korang dengar lagu Shooting star from one of the barbie's movie. Sumpah la, lagu tu menaikkan semangat aku. kk. Entry ni aku tak tertumpu dekat classmate sangat, as you can see dekat title pun boleh nampak, it is a combine stories gitu. So, i'll describe every concert but dalam setiap concert tu aku akan selitkan pasal classmate sikit-sikit. What concerts had we joined? first concert was choral speaking, IBI idol (individual) , drama, IBI public speaking (individual) and lastly dikir barat.
         CHORAL SPEAKING. First concert and yes, im excited. Too excited actually plus with scared because we need to be in a group ( every class have 2 groups) . like macam group kut. kena faham each other. tolong menolong. hormat pendapat orang lain. For me, when you are in a group, you cant be ego, you cant be selfish. masing-masing main peranan la dalam group tu and Itu la yang kitorang buat.  I've a friend nama dia Syafiq. He's too excited kut, every step yang kitorang buat , dia akan lebih cepat daripada kitorang. So disebabkan kitorang nak keseragaman dalam semua step tu, kitorang tegur dia and yes dia okay je. Dia terima je apa yang kitorang tegur. Beside kitorang sendiri cakap if Syafiq terlepas cakap, semua orang kena cover dia. Honestly, diorang ni banyak main jugak. belum kira yang lambat datang. doesnt have to mention who he is. kk. I'm a serious person dekat apa je yang aku buat. I'll take it serious. that's me. Kadang ada je rasa nak marah. tapi lek ar. Hidup kena Chill. Banyak jugak conflict yang kitorang alami. Like, our logo, our icon, our name had been rejected by our head mentor. Icon tu beb, bukan sekali dua kena reject. penat tau pikir dengan tak fahamnya. Apa benda tah yang dia nak. Kitorang sangat rilek. Snagat-sangat gua kata lu.  group sebelah (Pequtra) dah start banyak, and kitorang still rilek. Sampai lah satu tahap, Kak Qina pecahkan kitorang dalam kumpulan. yang buat icon, logo, nama. semua tu la. So, our logo was that cube things. Our icon was that wooden block and our group name was YTAEBRE. logo dengan icon tu semua idea kak Qina and her friend. tak ingat nama. Thanks for that. every concert ada reheasal. like two or three times. 2nd reheasal, kitorang punya logo kena betulkan. icon kena betulkan. so many things we need to repair. Masa reheasal tu, Ya Allah. memang sumpah tengok group lain punya choral speaking. I was like. "Okay, macam tak boleh nak menang je" gempak-gempak diorang punya choral speaking. sumpah la. lagi-lagi group kawan aku tu tak ingat la nama group tu. tapi dari kelas 14. diorang punya self introduction. MY GOD. confident gila. mana diorang kutip confident diorang tah. Lastly, dari semua penat lelah, Alhamdulillah, we won best icon, best logo, best group name, and ofcourse overall kitorang menang. yang tu tak sangka.  
         

logo: selepas (kanan), sebelum (kiri)

         IBI idol. It was an individual concert. something like that. Tunjuk talent masing-masing la and it was singing. SINGING beb. It was not my talent. serious la? nyanyi? no way. Aku ni pemalu okay and it was my first time nyanyi depan semua orang walaupun just audition tapi dia punya berdebar tu. Rasa macam nak balik pun ada. Aku berlatih dekat dorm dengan dak Miza. "Guna suara perut tira, suara perut!" masa tu, aku dah tak tahu mana suara perut, mana suara tekak, mana suara aku. Alhamdullilah, walaupun dengar tepuk dari kakak mentor sebab tak sama rentak. tercepat la apa lah. lantak la asal aku cepat habis. This concert sangat-sangat membantu especially bila kena orang yang macam aku. low-confident person. membina sangat.
         DRAMA. Second concert in a group but it was different from choral speaking one. We divided to different dramas and I got the canterville ghost. We need to cooperate with other colours since in IBI we had four colours (green,red,blue,purple) so yah. Dibahagi kepada beberapa drama. setiap drama ada 4 colour. Apa yang kitorang perlu kerjasama? buat props. What was the conflict? kitorang green okay je. rilek je. we did whatever they want us to do. conflictnya, when they know that freaking things was their task but they doesnt do it and give it to us last minute. like macam esoknya kitorang punya concert and props tu tak siap lagi? lepastu diorang pas je dekat kitorang. Memang aku angin la. kubur tu memang jadi kubur betul lah and one more conflicts. tak ada persefaham antara ahli dalam group. and i felt it. Aku pengganti untuk that colour sebab diorang tak ada satu watak ni and i was like "kalau ada practice bagitahulah, nanti aku datang" sampai dah reheasal pun tak ada practice. first reheasal dah entah apa-apa. One of the mentor tanya awak tak practice ke? "practice kak, banyak kali" i was like bila masa pulak kau practice? bayang-bayang pun tak nampak. sampai akhir memang tak ada communication and persefahaman antara diorang. No salah. antara diorang ada. tapi diorang macam pinggirkan aku la since aku green. I had tried my best kut nak tolong tapi tak appreciate and mengutuk lagi. hmm tak apa la. aku bukan nak sangat ganti. Lastly, for green, Alhamdulillah, we won best drama while that colour yang aku ganti tu dapat consulation. Aku memang tengah lepas geram pun ni ha. kk
         IBI public speaking. this concert kind of kelam kabut sikit. macam nak cepat-nak cepat. So tak banyak sangat. what i gained through this concert eventhough it was individual concert was, dont judge a book by its cover same as dont judge someone by their past. Even sometimes, yes they has incredible future, they got what their want but you'll never believe me yang orang tu ada masa lalu yang sangat-sangat, i can say kesian la. Tak sangka la dia ada masa lalu yang macam tu. through his story, act korang boleh belajar, boleh motivate diri sendiri. He felt like a rubbish in his past but now semua orang pandang dia tinggi. why? because of that effort to change yourself to someone new and I cant forget that iam one of the audiences yang menangis tak berhenti sebab dengar cerita orang. 
         DIKIR BARAT. Last concert. Stressful. Tired. Nak balik. Tak, pehal susah sangat nak tangkap time nak berhenti tabuh tu? sumpah lah, masa dikir barat. aku penat. tak cukup tidur. barai doh. aku buat nak tak nak je. stress dia sampai menangis tepi tangga ye. konfliknya, banyak sangat and im not gonna say about it. let just us(classmates) know about this. Apa yang aku dapat dari concert ni sama je macam concert lain tapi disebabkan dalam satu group tu ramai sangat and banyak perangai. its kinda hard to control but still. we made it. walaupun tepuk tak sama dengan musician. we got second place and tu dah cukup buat aku terkejut. nampak tak aku tak pernah mengharap nak menang. semua concert aku ingat kita dapat consulation. kk im being myself sebab aku pernah confident about something and it was so frustrated bila tak dapat. from that moment, aku just harap dapat biasa-biasa je. but still need to do your best sebab whatever it is Allah tahu sebanyak mana effort kita and apa yang terbaik untuk kita. So? bersyukur.
         i'm about to end this entry. mata pun dah tak dapat nak tahan. mengantuk sangat. so, dari semua concert ni aku boleh buat kesimpulan sikit yang dia membina keyakinan diri aku untuk bercakap depan orang sikit. Thanks to abah for this programe and untuk member-member yang bagi banyak kenangan dekat Seremban 2 and of course Kolej Alpha. see ya next entry. 
Do your best and never underestimate others. Always blessed. Dont forget to say Alhamdulillah for the achievement that you got and InsyaAllah HE will give another good things for you.


Older Post | Newer Post
The Disclaimer

Hi Iam a girl with different personalities
Close your eyes and imagine the best version of you possible. THat's who you really are, let go of any part of you that doesnt believe it


Navigations!

Diary About


Talk Less, Type More


The Credits!

Template by : Farisyaa Awayy
Basecode by : Nurynn
Full Edited : tyrrooh

Best View at GOOGLE CHROME!