//tyrrooh
STPM #2 : Semester 1

Thursday, 30 March 2017 @ 09:36 | 0 Comment [s]


Hey guys, as a promise, entry ni ialah sambungan untuk entry STPM #1. So, if you missed the other one just click that "STPM #1" word. Actually I'm so blessed because I thought I can't share stories anymore cause my computer had problem just now but Alhamdulillah i'm repaired it. This entry will be about my random stories through STPM year.
         So, being STK's student for me, it was very stressful because that expectation from everyone and actually that was my first time studied dekat sekolah yang mostly semua budak pandai. Sebelum ni, masa darjah 1 sampai form 5, sekolah dekat sekolah biasa-biasa je so feel nak bersaing tu tak ada sangat. Result semua sama. like "rilek ar, result semua serupa aku". First month, jadi budak form 6 tak stress sangat. im having fun actually. Masa tu, I'm in process change course from science stream to history class. Walaupun aku nak tukar kos, i'm still study science. Aku belajar chemistry je and for your information masa form 6 kimia was my favourite subject ever. Seronok. How about other subjects? I'm sleeping in the class! well, who cares? Lecturers tak pernah tegur kecuali lecturer mathematic (Mr.Philip). Aku dah cuba untuk tidak tidur dekat kelas but still tidur. Semua orang tanya, kenapa nak tukar kos, nak tukar kelas? because of physics. Physics dengan aku? No way, aku tak boleh nak faham dia. Tapi masa tu, aku dah tak kisah, if tak dapat tukar kos, aku akan teruskan belajar science dalam kelas sains berkawan dengan chinese and ill be one and only malay girl for physics class. Alhamdulillah, selepas tunggu selama sebulan, I changed to sejarah. 
         I thought I'm gonna change my habit yang tidur dalam kelas tu selepas dapat masuk kelas sejarah but i was wrong. Totally wrong. that bad habit sampai sem 3 doh. Aku boleh bertahan dalam 10-15 minit je. Again. nobodies tegur termasuk lecturers. Cikgu selalu cakap senang je nak score C- tu and for me memang senang. 45 ke 40 dah lulus. Thats why aku tak study sangat masa sem 1. Mostly memang main la. datang sekolah saja-saja. Aku tak terpikir langsung nak berhenti form 6 and tunggu UPU. memang tak ada. Tapi disebabkan fikiran tu cakap "alah, 45 dah lulus, takkan kau tak boleh score sikit pun". Sampailah dah dekat nak exam sem 1. Masa tu baru start nak belajar. kelam kabut nak cover semua benda. Oh im forgot to tell you, i took four subject for STPM which is Pengajian Am, Pengajian Perniagaan, Ekonomi and Sejarah. For pengajian perniagaan, aku tak dapat nak catch up and aku tak tahu cara study yang betul selain menghafal and yes, aku hafal tapi aku tak faham satu pun. kk Pengajian Am pulak, more kepada negara. bolehlah sikit-sikit. Ekonomi. Favourite subject and aku memang letak harapan tinggi sangat yang subjek ni akan dapat 3.0 and above. Sejarah? macam biasa la. i dont like sejarah. so? hentam. 
         During examination day, Alhamdulillah semua soalan aku boleh jawab. Kira macam tak ada sangkut-sangkut la. Masa tu macam comfirm banyak A. Comfirm boleh jadi best student. kk During result day, im the one yang excited nak tengok result lagi-lagi bila result tu keluar masa kitorang tengah sekolah. Excited tau bila dengar budak-budak cina dapat 3.5, dapat A ekonomi. dapat A, PA. Excited gila. Aku still ada harapan yang tinggi ekonomi maybeaku boleh dapat A. Bila aku cek result, i was like "k". tak tahu nak cakap apa. Masa ni, member-member semua tanya berapa?. lek, senyum dulu, "biasa-biasa je". patu dengar result geng aku semua atas 2.5 and above. Rasa dah nak menangis. Aku dapat berapa? 2.1 untuk semester 1. sejarah 2.67, Pengajian Am 2.0, pengajian perniagaan 2.0 and ekonomi 1.67. Gagal weh ekonomi aku. Kau rasa? So please, dont over confident. it'll kill yourself lagi-lagi bila kau tak dapat capai benda alah tu. My mom doesnt know about STPM and dia tak tahu pun result aku keluar masa tu. So, aku pura-pura chill la depan dia. Gua memang tere bab pura-pura tak ada perasaan ni. Siap keluar pergi makan. Balik je. Aku siap semua. Masuk bilik. Nangis gila-gila. Tak tahu la berapa puluh kali aku cakap aku bodoh. That night, one of my ex-classmate whatsapp me and asked about my result and i told her. Bila dengar result dia 2.7. okay. im done. 
         Malu beb. Sekolah cluster tapi result 2.1. Orang sekolah biasa-biasa pun dapat 2.7. So, walaupun sekolah kau gempak, kau kena sedar yang kau ni tak segempak sekolah tu. What did i do next? Take a repeat paper for 2 subject which is pengajian perniagaan and ekonomi. Start from that moment, aku berubah dan tak nak main-main dalam semua benda but that bad habit still ada. Different between STK and my previous school masa f1 sampai f5 was mostly kitorang belajar sendiri. cikgu-cikgu cakap je kat depan. baca slide diorang, terangkan sikit-sikit and then kitorang belajar sendiri. latihan pun kadang-kadang je diorang bagi. Inisiatif sendiri la. Nak belajar, belajar. Tak nak, sudah. it all up to you. 
         Next entry, i'll share about my semester 2 pulak. Macam mana aku naikkan semangat aku semua tu and I'm had problem masa semester 2 which is aku kena pergi hospital selalu. Memang stress, dengan result macam gitu. 2.1 kut. kau kena dapatkan 3.0 above untuk final result. kau rasa? and kebetulan, cikgu tusyen aku masa form 5, dia ajar physics, dia cakap paling kurang pun nak masuk U kena dapat 2.7. memang down habis la aku masa tu. But then, i realised maybe ada benda silap yang aku sendiri perasan tapi tak nak ubah. like what? solat. Solat penting gais. PENTING. Bagi bold sikit. So, see ya next entry.
Dont over confident about something. it may kill yourself. Instead of over confident, what you really need is tawakal because u had did your best. 


Older Post | Newer Post
The Disclaimer

Hi Iam a girl with different personalities
Close your eyes and imagine the best version of you possible. THat's who you really are, let go of any part of you that doesnt believe it


Navigations!

Diary About


Talk Less, Type More


The Credits!

Template by : Farisyaa Awayy
Basecode by : Nurynn
Full Edited : tyrrooh

Best View at GOOGLE CHROME!