//tyrrooh
STPM #3 : Semester 2

Saturday, 1 April 2017 @ 09:17 | 0 Comment [s]


Hey, I'm blogging today! okay, actually i'm excited for tomorrow event since I wait for it almost one and a half year and tomorrow my dream will comes true. First time for me and I hope it will last forever. I know you guys feel curious what event I will attend tomorrow. well, em Majlis Anugerah Cemerlang and yes for my STPM final result. Kesian cikgu fatiha called aku banyak kali dan aku tak angkat. Duduk rumah tapi tak boleh nak angkat phone even sekali. kelmarin dia call aku. sekali. then semalam dia call lagi. dua kali. know what? i'm still not pick up her call. like what? busy sangat ke. Aku rasa buat kerja rumah ni dah cukup mem-busykan aku kut. Kadang sehari tu 2-tiga kali je tengok phone. Trust me. Sangat membantu untuk orang yang menganggur macam aku ni. kk I'm not gonna tell you my final pointer now, but I promise I will tell you on my next entry. probably STPM #4. Pointer gua biasa-biasa je doh. Ada yang lagi hebat dari aku. 
        So for this entry, like i said before, aku akan cerita macam mana aku boleh naikkan semangat aku untuk study walaupun pointer semester 1 macam apa. Impian aku satu je lepas habis form 6 ni, SAMBUNG DEGREE, aku tak nak STPM ni last aku belajar and i want to feel that university life. I'm always wondering macam mana hidup dekat university. How it feels. How to survive. Semua la. I'm desperately want to continue my study in university. I dont care university apa pun asalkan university. But then, aku dengan gagah dan jujurnyaa aku cakap dengan mak bapak aku, pointer aku 2.1. Mak kan ofcourse dia membebel. Aku chill je sebab dah biasa dengar dia bebel. Masa tu dia dah sibuk call sepupu sepapat, sedara mara dia yang keje polis, macam mana nak mohon polis, kelulusan STPM boleh ke mintak polis, pangkat apa, and dia cakap "akak, kalau pointer kau sikit, kau mohon polis je okay lepas stpm" i was like "krik krik krik krik". Then, tak lama lepastu dia cakap "kalau pointer kau bawah 3 tak payah sambung study". i was like diam je dalam kereta. i thought dia main-main tau rupanya dua kali dia cakap macam tu. that pressure doh, aku je dapat rasa sebab aku memang nak masuk U sangat-sangat-sangat so bila mak aku kata macam tu. Tak boleh jadi. Start dari tu, i know that my bad habit is sleeping dalam kelas and bila dah tidur kau tahu la komfem banyak sangat tinggal. So, aku ambil langkah berjaga-jaga iaitu bawak gula-gula since cikgu tak marah makan dalam kelas, mineral water and aku cuba tahan untuk tak tidur. Malangnya, aku still tidur. Gula-gula tu tak berfungsi langsung. Habis je gula-gula dalam mulut, tak lama aku tidur. Setan jenis apatah dekat mata aku. So, aku fikir benda lain. Sampai bila nak macam ni je kan? Mak kau dah pressure kau gila-gila. So aku ambil langkah untuk study dekat rumah. 
        For your information, STPM ada kerja kursus which is kerja individu but depends on subject. like BM dia ada kerja berkumpulan tapi subject yang aku ambil tak ada. So, mudah sikit. Ingat tak sebelum ni aku cakap yang aku kena ulang-alik ke hospital? masa tu aku banyak kali jugak amik MC so aku risau sebab ada kerja kursus kan and mostly benda yang aku belajar untuk semester 2 susah-susah. Paling aku takut kalau aku miss waktu cikgu terangkan pasal kerja kursus. Aku memang jenis tak boleh miss semua benda ni and for me, bila pasal benda alah ni, setiap perkataan yang keluar dari mulut cikgu tu penting. Know what? apa yang aku rasa gempak la. Aku tak tidur dalam kelas bila cikgu cakap pasal kerja kursus. sumpah. even seminit. Member-member aku semua tahu bab-bab macam ni aku memang excited. And boleh dikatakan every kerja yang cikgu nak kitorang submit minggu depan aku boleh hantar esok atau lusa. Semester 2 was all about time management. Time management kau tip-top. komfem kau pun tip-top. kk yang tu tak jugak. Okay, so macam mana aku manage dengan bad habit aku semua tu. Macam yang aku cakap tadi, aku akan terjaga bila cikgu cakap pasal kerja kursus waktu lain aku akan tido. Aku akan pastikan, balik je sekolah, mandi semua, makan. everything la. Siap je semua tu. Aku akan hadap laptop and buat kerja kursus sampai maghrib. Then aku akan stop, tak kisah la siap ke tak. Stop is stop. Malam aku study. Siapkan homework. Kalau aku ada masa lebih baru aku hadap laptop balik. Jap. Aku still ada life. Phone still ada kat tangan. Busy mana pun aku. Whatapps masuk aku still baca on time. kk
        Kalau nak tahu la macam mana stress dan strugglenya aku masa semester 2 bila aku sepatutnya ambil MC 4 ke 5 hari dari doktor. Act kena and wajib ambil MC. tapi sebab otak aku ni risau sangat terlepas kerja kursus. Aku cakap dengan doktor "kalau tak nak MC boleh?" doktor tu gelak. lepastu doktor tu bagi aku MC haritu je since aku memang nak sangat. Esoknya aku terpaksa cuti tu pun aku rasa serba salah sebab cuti lama-lama. And masa tu luka memang tak kering lagi. Lusa. aku masih ingatlah waktu tu hari rabu. Ada koko. dengan luka tak kering lagi, balik pukul 430. Kau rasa? nampak tak gigih aku? member-member aku semua marah. kawan aku siap cakap "kau dah kenapa? orang lain semua cuti kalau kena macam kau. kau ni pelik la" haritu koko bosan gila, kebetulan masa tu permainan, komfem-komfem aku dikecualikan. tengok je la budak-budak ni main bola jaring. Sangat tak ada life. sebulan kut aku baru baik. masa sebulan tu pun aku dah gigih pergi wak tunot, pergi masjid, interview pakcik-makcik semata-mata untuk kerja kursus. Masa semester 2 buat dua kerja kursus je sejarah dengan pengajian Am. Payah doh. Dengan tak ada printernya. Nasib tajuk tak kena reject. Paling aku sakit hati buat kerja kursus pengajian Am. Aku rasa lebih sepuluh kali aku kena betulkan sebab cikgu salah format. duit memang terbang banyak gila.
       Hari nak kena hantar kerja kursus pengajian Am tu aku still ada salah sebab salah sendiri actually. Cikgu dah cakap tapi sebab aku dah penat sangat, aku buat tak tahu je la. Nasib cikgu bagi peluang lagi sehari. kk Then, viva (pronounce it as vaivar). viva ni actually pembentangan tapi kitorang panggil dia viva. Alhamdulillah, tak kena reject untuk dua-dua subjek. Sangat lega. Habis je kerja kursus aku terus focus exam. Cover semua benda. pressure dari mama terngiang-ngiang dekat telinga "tak lepas 3 tak payah masuk U". Bila ingat je, aku rasa nak menangis walaupun masa tu bapak aku kat belakang aku tengah main dengan adik aku. Semester 2 la paling banyak menangis sebab pressure dari mama. Belajar je menangis. kk Sebelum exam, yes confident tu still ada tapi aku try kurangkan sebelum dia memakan diri sendiri. Weh jap, korang pernah tidur tak waktu jawab exam? aku pernah weh, lagi-lagi sejarah. nak cari idea tu memang aku tidur la. Mengarut la sia. Soalan untuk semester 2 susah gila. lagi-lagi ekonomi. Then, aku rasa sebab pressure yang mama aku kasi, aku dapat 3.3 something kut untuk semester 2. pengajian am 4flat, pengajian perniagaan 3.33, sejarah 2.67, ekonomi 3.33. Masa tu dah lega lah, atas 3.0 kan. As usual, aku tak bagitahu result aku dekat mak aku. even sampai harini mak aku tak tahu result semester 2 aku. dia pun tak tanya. sebab apa? sebab dia tak tahu yang result exam keluar ikut semester. Aku bersyukur sangat dia tak tahu. aku memang tak nak bagitahu dia. sengaja. aku nak bagitahu dia result aku yang final je. kk Disebabkan sejarah paling rendah, aku repeat sejarah semester 2 dan berharap yang result repeat naik. sikit pun jadilah. 
         So, last word from me, walauapapun problem yang korang hadapi, korang tetap kena chill. Jangan chill sangat pulak. Time management penting lagi-lagi bila ada kerja kursus. Weh, kawan aku ada je kerja kursus kena buat balik dari awal sebab tak buat betul-betul. Kena reject depan semua orang. STPM bukan masanya untuk main-main tau lagi-lagi kerja kursus. Sebab tu satu-satunya yang membantu korang. komfem-komfem boleh dapat 4flat. Main-main pun still need to do your best. Like I said, stpm memang semua orang ingat kita kat sekolah masih ada guide cikgu-cikgu. yes, memang betul. tapi sekolah aku. kalau cikgu nak harini, harini. kalau korang tak nak buat, lantak korang. kalau korang tak nak hantar its okay, tapi cikgu nak kerja tu siap complete without salah sikit pun masa hantar nanti. kalau korang nak tiru member-member korang? even dari sekolah lain? jangan mimpi. yes, awal-awal cikgu diamkan je. tengok time viva nanti. habis je slide cikgu reject terus. kk aku jadi membebel pulak. actually, aku geram dengan kawan lelaki aku sorang ni. kalau korang ada masalah masa buat kerja kursus tu. member-member still ada. even cikgu pun boleh tolong. aku ada je boleh tolong dia. tak faham boleh je tanya. Aku memang la garang. chill lah. aku nak jugak member berjaya. kk blah dulu. 
Whatever happen in your life, it has their own reason. Whatever happen, you still need to pray, dua', redha and tawakal.


Older Post | Newer Post
The Disclaimer

Hi Iam a girl with different personalities
Close your eyes and imagine the best version of you possible. THat's who you really are, let go of any part of you that doesnt believe it


Navigations!

Diary About


Talk Less, Type More


The Credits!

Template by : Farisyaa Awayy
Basecode by : Nurynn
Full Edited : tyrrooh

Best View at GOOGLE CHROME!